[...] a właściwie kulturystami. Niestety wyniki badań naukowych nie dostarczają nam jednoznacznej odpowiedzi, czy duże spożycie soi będzie miało pozytywny, czy negatywny, wpływ na poziom testosteronu. Gdy w jednym badaniu podawano mężczyznom duże dawki soi, obserwowano niewielki wzrost SHBG, a co za tym idzie niewielki spadek poziomu wolnego [...]
[...] ważył na scenie 107 kg, Dorian w latach 90. XX wieku już 120 kg (później poprzeczkę podbił np. Morgan Aste, Phil Heath czy Ronnie Coleman). A to oznaczało zupełnie inny poziom (szczególnie, iż przyszły gubernator był wyższy od Yatesa). Ludzie nie chcieli się dzielić „tajemnicą swojego sukcesu”, a jeszcze częściej okazywało się, [...]
[...] (organizm spala ją w trakcie bezczynności – REE). Zmierzono REE przed i 22 godziny po zakończeniu treningu. Wyniki: Tradycyjny trening trwał 62 minuty, przerzucono 7835 kg, poziom kwasu mlekowego we krwi wzrósł do 5,1 mmol/L – po treningu. Po 22 godzinach w grupie odnotowano 5% wzrost spalania kalorii w spoczynku – z poziomu 1901 do 1999 / [...]
[...] laktozy, ale również glutenu, oleju palmowego i dodanego cukru. Wzbogacony jest za to w kreatynę (aż 3 g na porcję) oraz w kompleks związków mających wpłynąć na wzrost poziomu testosteronu, czyli cynk, niacynę oraz tryptofan i AAKG. Produkt ten bazuje na izolacie białka serwatkowego, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako element po [...]
Internet jest pełen dezinformacji, dlatego w celu szukania informacji o zdrowiu lepiej sięgnąć po książki pisane przez i dla profesjonalistów. Podobnie przedstawia się kwestia danych dotyczących dietetyki. Na półce mam kilkadziesiąt podobnych publikacji, kolejne dziesiątki w wersji elektronicznej. Niektóre są lepszej, a inne gorszej jakości. [...]
[...] w korpusie, szczury z grupy tłuszczowej 46 ± 2%, a szczury na diecie zróżnicowanej (karma) tylko 33 ± 2%. Aby pokazać punkt odniesienia, 18% u szczura uważa się za niski poziom tkanki tłuszczowej, z kolei 61% za bardzo wysoki. Gainery i różne inne węglowodany dla sportowców. Tak, zgadza się. Nie przynoszą one wielkiego uszczerbku osobom [...]
[...] dobowej podaży energii, aby zacząć odnotowywać pierwsze efekty (w tym zdrowotne). Jaki trening na odchudzanie? Program aerobowy: trwa np. 16-20 tygodni (miernikiem jest poziom tkanki tłuszczowej, wygląd sylwetki, nasze postępy), rozpoczynamy od 3 treningów po 15-20 minut (co drugi dzień), kończymy nawet na 5-6 sesjach w tygodniu po 45-60 [...]
Dla każdego z nas wydaje się to naturalne, że chcemy, aby produkty spożywcze, które kupujemy na długo pozostały świeże. Dbamy o to, aby nie popsuły się zbyt szybko, więc w większości przypadków wkładamy je do lodówki. Uwaga! Nie w każdym przypadku jest to dobry pomysł. Istnieje bardzo długa lista produktów spożywczych, które nigdy nie powinny [...]
[...] jest on wystarczająco aktywny, aby zwalczyć najeźdźców. Niestety jesienią i zimą mamy dużo mniej ekspozycji na światło słoneczne. Dlatego dobrym pomysłem jest monitorowanie poziomu witaminy D poprzez badanie krwi i w razie potrzeby przyjmowanie suplementu. Aby wspomóc zdrowie układu odpornościowego, dodaj do diety więcej owoców, warzyw i [...]
[...] coraz częściej spekulują, iż dawne zalecenia bazujące na dostarczaniu ogromnych ilości węglowodanów (3-7 g na kilogram masy ciała i więcej) wcale nie są słuszne. Czy poziom glikogenu mięśniowego ma wpływ na hipertrofię? Węglowodany – często kulturystom zaleca się dostarczać ogromne ilości, rzekomo taka podaż ma mieć wpływ na budowanie [...]
[...] Podobnie jak wolne kwasy tłuszczowe służą głównie one do zapewnienia energii naszemu organizmowi, potrafią być jednak także magazynowane jako tkanka tłuszczowa. Błonnik a poziom trójglicerydów Gdy naukowcy zestawili umiarkowany poziom spożycia węglowodanów, ale jedna grupa spożywała dużą ilość błonnika, a druga małą, okazało się, że u osób [...]
Bardzo wielu producentów żywności, guru dietetyki, współczesnych doradców i autorów książek znalazło żyłę złota. A to głoszą, iż „najlepsza dla serca jest oliwa z oliwek”. Za chwilę przekonują, iż o wszystkim decyduje wykluczenie z diety cukru, glutenu, ziemniaków, alkoholu, owoców, słodzików czy masła. Jeszcze inne osoby twierdzą, iż tajemnica [...]
[...] uczucia sytości, a więc łatwo jest przesadzić z podażą tego cukru, przy jej dostarczaniu brakuje kluczowego mechanizmu regulacyjnego (wskutek jej spożycia rośnie za to poziom greliny, nasilającej uczucie głodu), 99% fruktozy jest metabolizowane przez wątrobę (całkiem inaczej, niż w przypadku glukozy) => fruktoza może powodować [...]
Zamienniki cukru stołowego budzą wiele emocji, a jest to spowodowane głównie sianiem dezinformacji w internecie. Bardzo niewiele stron może się pochwalić merytorycznym podejściem do zagadnienia. O wiele częściej górę biorą emocje, subiektywne sądy, opinie, czy wręcz zmanipulowane dane pochodzące z różnych jakości badań. Choroba Alzheimera Jeśli [...]
[...] organizm suplementami, kierując swój wzrok na przykład ku adaptogenom. Unikaj papierosów oraz nadmiernego spożywania alkoholu Papierosy mają bezpośredni wpływ na redukcję poziomu wytwarzanego przez Twój organizm testosteronu. Z kolei nadmierne spożywanie alkoholu może powodować zwiększoną konwersję testosteronu, który już został przez Wasz w [...]
[...] metabolicznego, niskiego cholesterolu HDL i podwyższonego stężenia glukozy w osoczu na czczo. Jednakże spożycie żywności przetworzonej nie było związane z podwyższonym poziomem trójglicerydów, obwodem talii czy ciśnieniem krwi. Inni naukowcy zbadali, czy spożycie ultraprzetworzonej żywności w wieku 3-4 lat było związane ze zmianami stężenia [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] w BMI i ilości tkanki tłuszczowej, dieta wegetariańska była skuteczniejsza pod względem redukcji transportera LDL, dieta śródziemnomorska w większym stopniu zredukowała poziom trójglicerydów. Uwaga: jak każdy rodzaj diety, również ta śródziemnomorska może być nieskuteczna. Przykładowo, wystarczy że zastosuje się zbyt duże restrykcje [...]
Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
Niestety żyjemy w świecie dezinformacji. Wydawałoby się, iż książki powinny być renomowanym źródłem. Niekoniecznie... W publikacji Katarzyny Matella „Poradnik trenera. Body logistic system” znalazłem tyle błędów merytorycznych, iż mógłbym napisać kilkunastronicową recenzję. Nie można zresztą jej do końca obwiniać, gdyż te same mity są powielane [...]